In de jeugdafdeling vind je boeken voor elke leeftijd. Er zijn boekjes voor de allerkleinsten, prentenboeken, voorleesboeken en sprookjes, boeken voor eerste lezertjes, verhalende boeken, informatieve boeken, poëzie, strips, anderstalige boeken, dvd’s, tijdschriften en enkele speciale collecties: daisy-boeken, fundels, kamishibai en makkelijk lezen.

Voor de allerkleinsten

Voor de kindjes vanaf 6 maanden zijn er knisperboekjes, badboekjes en stoffen boekjes voor een eerste kennismaking met boek en bib. Lees meer.

Na ongeveer een jaar worden kindjes handiger met kartonboekjes.

Vanaf ongeveer 2 jaar kunnen kinderen genieten van eenvoudige verhalen die worden voorgelezen.

De bib heeft prentenboeken in alle maten om samen in te bekijken en te vertellen, echte voorleesboeken en sprookjesboeken om uit voor te lezen aan kleine (en grote) kinderen.

Voor de eerste lezertjes

Voor de eerste lezertjes heeft de bibliotheek leesboekjes van de reeksen Mol en Beer en Maan, roos, vis, aansluitend bij de leesmethodes die op de verschillende scholen gebruikt worden. Daarna kunnen ze kiezen uit een ruim aanbod niveau-boekjes, die gerangschikt staan per AVI-niveau (tot AVI6).

AVI heeft te maken met technisch lezen. Bij technisch lezen gaat het om de techniek van het lezen: kan een kind snel en zonder fouten een tekst lezen?  Kinderen die snel en (bijna) foutloos kunnen lezen, hebben een hoog AVI-niveau. Kinderen die nog niet snel kunnen lezen, of die daarbij veel fouten maken, hebben een lager AVI-niveau. Op de meeste scholen worden leestoetsen afgenomen om het leesniveau te bepalen. Als je niet weet welk AVI-niveau je kind heeft, kun je dat aan de leerkracht vragen.

Om beginnende lezertjes te helpen bij het lezen bestaan ook samenleesboeken. Deze bevatten stukken tekst van twee verschillende leesniveaus: makkelijke woordjes of zinnetjes voor de beginnende lezer en moeilijker stukken voor de meer ervaren lezer zoals (groot)ouders, broer of zus. Daarnaast zijn er ook groeiboekjes: zij beginnen met zeer eenvoudige zinnetjes en tekstjes die naarmate de bladzijden vorderen geleidelijk moeilijker worden.

Verhalende boeken

Ook voor de andere kinderen en jongeren is er een uitgebreid en divers aanbod. De verhalende boeken zijn opgedeeld per leeftijd.

  • boeken met een rood bolletje op de rug zijn voor de leeftijdsgroep van 6 tot 9 jaar,
  • een groen bolletje is voor de 9- tot 12-jarigen,
  • blauw is 12 tot 14 jaar en
  • geel is voor de adolescenten (14+).

Binnen elke leeftijdscategorie zijn de boeken alfabetisch geordend op de eerste 4 letters van de familienaam van de auteur. 

Gedichten

Versjes voor vrolijke peuters, gedichtjes voor spelende kinderen, poëzie voor zoekende pubers: in de bibliotheek vinden ze boekjes vol gedichten op hun maat.

Informatieve boeken

De informatieve jeugdboeken staan opgesteld per onderwerp, aangeduid met handige kleuren en pictogrammen volgens het ZIZO-systeem (ZIZO = Zonder Inspanning Zoeken). Deze weetboeken zijn ingedeeld in 12 hoofdrubrieken met elk een eigen kleur. Daarbinnen zijn er verdere opdelingen in deelrubrieken, aangeduid met een pictogram.

Anderstalige boeken

Er is ook een beperkte afdeling anderstalige boeken voor de jeugd. Een aantal Franse en Engelse boekjes laat hen kennismaken met deze vreemde talen.

Strips

Onze bibliotheek heeft een grote verzameling strips voor de jeugd. Zoals de verhalende boeken zijn zij opgedeeld in vier leeftijdscategorieën. Je vindt bij ons niet alleen de bekende stripreeksen zoals Jommeke of Kiekeboe of de Rode Ridder maar ook vele andere…

Tijdschriften

Dada laat kinderen kennismaken met kunst.

Jonge lezers die graag verre landen, bijzondere diersoorten of opmerkelijke wereldrecords ontdekken, zullen ongetwijfeld geboeid worden door National Geographic Junior.

Fundels

Fundels zijn digitale prentenboeken, verrijkt met een animatiefilm, spelletjes en oefeningen. Lees meer.

Kamishibai

Kamishibai is een manier van vertellen aan de hand van een theaterkastje. Lees meer.

Makkelijk lezen

In de jeugdafdeling van de bibliotheek is een speciale plek voorzien voor kinderen die lezen soms moeilijk vinden. Lees meer.

Daisy-boeken

Daisy-boeken zijn luisterboeken voor kinderen met een leesbeperking. Lees meer.

Luisterboeken

Luisterboeken zijn romans of verhalen die op cd worden voorgelezen en die je bijvoorbeeld in de auto of op reis kan beluisteren. Meestal zijn het acteurs die de verhalen inspreken, soms is het de schrijver zelf die zijn boek voorleest. Ontdek hier de collectie.

Dvd's

De bib heeft een steeds groeiende collectie van ondertussen meer dan 300 jeugdfilms. Ontdek ze hier.