Boek
Nederlands

De vrouw van Martin Guerre

Janet Lewis (auteur), Paul Van der Lecq (vertaler)
Bertrande de Rols is veertien als ze wordt uitgehuwelijkt aan Martin Guerre. Het is een tegemoetkoming in het langlopende conflict tussen twee Franse plattelandsfamilies in de zestiende eeuw. Bertrande kent hem pas twee dagen, maar ze weet dat ze voor de rest van haar leven ‘de vrouw van Martin Guerre’ zal zijn. Haar nieuwe leven op het landgoed van haar schoonfamilie biedt rust en zekerheid, en B
Extra onderwerp
NRC, boeken (4 sterren)
Titel
De vrouw van Martin Guerre
Auteur
Janet Lewis 1899-1998
Vertaler
Paul Van der Lecq
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The wife of Martin Guerre
Uitgever
Amsterdam: Cossee, [2020]
171 p.
ISBN
9789059369238 (hardback)

Besprekingen

Als je niet zeker weet of het je man is die opduikt

Heruitgave van de prachtige roman van Janet Lewis over persoonsverwisseling in een zestiende-eeuws Frans dorp.

Acht dagen gaat hij weg, zegt Martin Guerre tegen zijn vrouw. Het worden acht jaar. Maar is de man die terugkeert wel écht de echtgenoot van Bertrande de Rols?

Zelf wil ze het graag geloven. 'Acht jaar lang was ze weduwe geweest, en nu was ze ineens weer vrouw.' Maar stel nu dat hij het niet is? Dan zou ze 'een inktzwarte zonde' hebben begaan.

Voor het in 1941 voor het eerst verschenen en nu heruitgegeven De vrouw van Martin Guerre nam de Amerikaanse schrijver en dichter Janet Lewis (1899-1998) een waargebeurde zestiende-eeuwse rechtszaak over een persoonsverwisseling in een dorp in de Franse Pyreneeën als uitgangspunt voor een prachtig geschreven, kleine roman. Lewis maakt de twijfel van Bertrande invoelbaar; hoe weet ze eigenlijk zeker dat de nieuwe Martin de oude niet is, wordt ze misschien krankzinnig?

Maar als hij het inderdaad niet is, wat moet dan zwaarder wegen: het belang van de familie Guerre (met wie het na de terugkomst van 'Martin' zove…Lees verder