Aanbod voor slecht-zienden

Als het moeilijk wordt om een gewoon gedrukt boek te lezen, zijn er verschillende mogelijkheden om toch met plezier te blijven lezen.

Er zijn leesloepen, boeken met grote letters of luisterboeken.

Leesliniaal

In de bibliotheek kan je ook een leesliniaal ontlenen. Dit is een langwerpig vergrootglas waarmee je regel per regel in je boek kan vergroten. Je legt het leesliniaal op een stukje tekst en het vergroot de letters in de hoogte 1,5 keer. Op die manier zijn alle boeken uit de bibliotheek toegankelijk, ook voor wie minder goed ziet.

Groteletterboeken

Groteletterboeken zijn boeken die speciaal met grote en makkelijk leesbare letters zijn gedrukt. De gebruikte letter is bijna 2 keer zo groot als de letter in gewone druk. Er zijn dus ook nogal wat extra pagina's nodig, waardoor een groteletterboek gemiddeld anderhalf keer zo dik wordt. De hele dikke boeken verschijnen in twee (of drie) banden. Deze boeken zijn vooral prettig voor mensen voor wie het lezen van boeken in gewone druk niet meer zo gemakkelijk gaat. Leesplezier hoeft niet te verdwijnen wanneer de ogen langzamerhand achteruit gaan met het ouder worden.

De bibliotheek heeft een collectie Nederlandstalige groteletterboeken, maar ook enkele Franse en Engelse boeken. Dankzij een jaarlijkse uitwisseling tussen de ZOVLA-bibliotheken wordt de collectie geregeld vernieuwd. Ontdek hier de collectie.

Daisy-boeken

Daisy-boeken zijn luisterboeken. DAISY staat voor Digital Accessible Information System. Dit is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking. 

Daisy-boeken vind je op Daisyroms. Deze schijfjes zijn afspeelbaar op een pc (met aangepaste software) of een cd/dvd-speler met mp3-ondersteuning, maar de meeste geschikte en gebruiksvriendelijkste apparatuur is een Daisyromspeler. Dit toestel kan je ook gratis ontlenen in de bibliotheek, om de werking ervan uit te proberen (afhankelijk van beschikbaarheid).

In de bibliotheek is een selectie Daisy-boeken aanwezig. De bibliotheek bestelt deze boeken bij de Luisterpuntbibliotheek en kan daarbij putten uit een collectie van ongeveer 22.000 Daisy-boeken. Je kan kiezen tussen fictie en non-fictie, tussen verschillende genres en onderwerpen. Vind je niet wat je zoekt in onze collectie? Vraag het aan de balie. Misschien kunnen we het voor jou aanvragen bij Luisterpunt. Ontdek hier de collectie.

Sinds kort kan je Daisy-boeken ook online lezen. Klik hier voor meer info

Voor meer inlichtingen kan je altijd in de bibliotheek terecht.

Let wel: deze Daisy-boeken mogen enkel uitgeleend worden aan personen met een visuele of fysieke leesbeperking. Voor alle andere lezers heeft de bibliotheek gewone luisterboeken.

Daisy online

Logo anders lezen app

Sinds kort kan je Daisy-boeken ook online lezen. Op die manier heb je toegang tot meer dan 25.000 online Daisy-boeken van Luisterpunt, helemaal gratis!  

Lees meer